Back to previous page

Geneeskundige Hulpverlenings Organisatie in de Regio (GHOR) bij VRZL

Per 1 januari 2025 maakt de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR) onderdeel uit van Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Voorheen viel de GHOR onder verantwoordelijkheid van GGD.

Deel artikel
GHOR - Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio

Een gespecialiseerd team 

Veertien medewerkers van de GHOR zijn overgegaan naar de veiligheidsregio. Zij zullen daarmee een gespecialiseerd team vormen binnen de afdeling Crisisbeheersing en Rampenbestrijding, dat nauw samenwerkt met alle andere teams.

Het werk van de GHOR

Tijdens grote ongevallen en rampen coördineert de GHOR de samenwerking tussen die verschillende geneeskundige hulpdiensten, zodat ze samen één hulpverleningsketen vormen. Daarnaast is de GHOR tijdens een ramp of crisis het aanspreekpunt van deze zogenoemde ‘witte keten’ voor het openbaar bestuur en voor andere hulpdiensten. 

Wanneer er géén sprake is van een ramp of crisis werkt de GHOR door middel van advisering en informatievoorziening aan een goede voorbereiding op crisissituaties. Een voorbeeld hiervan is het opstellen en het oefenen van plannen en procedures die nodig zijn tijdens een crisis. De daadwerkelijke uitvoering van de geneeskundige hulpverlening blijft steeds een verantwoordelijkheid van de zorginstellingen en zorgverleners zelf.

GGD Zuid-Limburg

Tot 1 januari 2023 was de GHOR onderdeel van de afdeling Acute Zorg van de GGD Zuid-Limburg. Na de samenvoeging van de ambulancezorg in Zuid-Limburg en Noord-Limburg, maakt het GHOR-team deel uit van GGD Zuid-Limburg zonder toegewezen afdeling. Hoewel het theoretisch mogelijk is om de GHOR aan een andere afdeling te koppelen, sluit de taak van de GHOR niet direct aan bij het domein van preventieve gezondheidszorg. 

De taak van de GHOR richt zich specifiek op het voorbereiden van de geneeskundige keten (in de breedste zin van het woord) op crisissituaties waarin opgeschaalde zorg essentieel is. Dit omvat alle organisaties in de geneeskundige (witte) keten, zoals GGD, huisartsen, ziekenhuizen, traumacentra, de Regionale Ambulance Voorzieningen (RAV) en instellingen die langdurige zorg aanbieden. De taken van de GHOR liggen daarmee meer in de werksfeer van de veiligheidsregio, dan in die van GGD Zuid-Limburg. 

De GHOR is bovendien op dit moment al gehuisvest in het Meld- en Coördinatie Centrum (MCC) in Maastricht, van waaruit ook de afdeling Crisisbeheersing en Rampenbestrijding van VRZL opereert.

Brandweerman in uniform trekt gereedschap uit brandweerwagen onder een blauwe lucht.
Help onze regio veilig te maken én te houden

Wil jij ook graag bijdrage leveren aan de veiligheid van de inwoners en bezoekers van onze prachtige regio? Kom dan werken bij Veiligheidsregio Zuid-Limburg!