Een persoon met een hoofddoek houdt een brochure vast, terwijl een andere hand ook leest.

Brandveilig Leven

Bij Brandveilig Leven draait alles om brandveiligheid in en om het huis. Ons voorlichtingsteam bezoekt regelmatig (veiligheids)markten, scholen, verenigingen, woningcorporaties en evenementen en geeft demonstraties en veiligheidstips. Hier een greep uit de vele thema's die bijdragen aan (brand)veiligheid in en om het huis.

Rookmelders

Steeds meer mensen hebben rookmelders in huis, dat is goed om te zien. Want: ‘Rookmelders redden levens!’ Dit is al jaren een bekende slogan van de Brandweer. En terecht, uit ervaring weten we dat rookmelders echt levensreddend zijn. Als het alarm afgaat van de rookmelders, of brandmelders zoals ze ook genoemd worden, heb je nog drie minuten om te vluchten.

Je weet dat rookmelders verplicht zijn op elke verdieping van je woning. Maar wist je ook dat je ze heel eenvoudig kunt ophangen? En dat de meeste rookmelders tien jaar mee gaan? Dus kies voor veiligheid van jezelf en van anderen. 

 

Vrouw in blauwe blouse die een rookmelder aanraakt in een lichte kamer.

Koolmonoxide

Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet, maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Elk jaar overlijden in Nederland gemiddeld 5 tot 10 mensen door koolmonoxidevergiftiging en honderden mensen belanden in het ziekenhuis.

Naar schatting is het werkelijke aantal slachtoffers 3 tot 5 keer groter. Dit komt doordat koolmonoxidevergiftiging vaak niet erkend en/of herkend wordt. De eerste klachten: hoofdpijn, duizelig, misselijk en braken, zijn vergelijkbaar met griep. Een koolmonoxidemelder kan je op tijd waarschuwen en daarmee je leven redden! 

Co melder met digitaal display

Veilig laden

De batterij van je mobiel ’s nachts opladen: klinkt praktisch maar er kleven behoorlijk wat risico’s aan.

Je ligt al in bed en scrolt nog een laatste keer door je berichten op je smartphone en kijkt nog een film op je tablet of laptop – met de oplader in het stopcontact om je scherm lekker fel te houden. Je draait je om, gaat slapen en laat je oplader aan het stroom zodat je de volgende dag met een volle batterij weer de dag door komt. Herkenbaar? Als batterijen en accu's niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.

Twee smartphones met oplaadsnoeren aangesloten op een tafel.

Veilig vluchten bij brand

Heb jij ook al een vluchtplan? Dat is belangrijk zodat jij en je gezin of huisgenoten veilig naar buiten kunnen komen bij brand.

De eerste minuten ben je op jezelf aangewezen. Nadat je 112 hebt gebeld, duurt het even voordat de brandweer er is. Tot die tijd ben je op jezelf aangewezen. Door de aanwezigheid van veel kunststof materialen en elektrische apparatuur in je huis kan een woningbrand snel uitbreiden.

Vaak heb je maar drie minuten om veilig buiten te komen. Door rook dat vrijkomt door de brand worden de trap en overloop onherkenbaar en soms niet of zeer moeilijk te bereiken. Door de zwarte, dikke en giftige rook zie je niets meer en ademen gaat moeizaam.

Rode sleutelhanger met het woord "VLUCHTSLEUTEL" en een paar metalen sleutels.

Veilig en warm de winter door

Een woning effectief verwarmen is goed voor zowel de gezondheid als voor het energieverbruik. Met eenvoudige middelen en maatregelen kun je je huis veiliger maken. Zo komen we samen veilig en warm de winter door.

Twee paar voeten in warme sokken voor een knapperend haardvuur.