Zicht op de zijkant van een blusvoertuig

Veiligheidsthema's

Brandveilig Leven

Brand bestrijden is belangrijk, maar brand voorkomen natuurlijk ook. Brandveilig leven betekent dat je weet wat je moet doen om brand te voorkomen en de juiste acties kunt ondernemen als het toch misgaat. Dit doe je door brandveilige keuzes te maken, zoals een rookmelder ophangen, elektrische apparaten goed te gebruiken en door te weten wat een veilige vluchtroute is. Zo maak je je huis en omgeving veiliger!

 

Twee vrouwen bekijken samen een brochure, met kleurrijke achtergronden en gezellige sfeer.

Samen veilig rondom Chemelot

Als je in de buurt van chemisch industrieterrein Chemelot woont, dan heb je wellicht vragen over de mogelijke gevaren die daarbij komen kijken. De campagne Samen veilig rondom Chemelot is open en eerlijk over de risico's en vertelt wat de hulpdiensten, de omliggende gemeenten en Chemelot doen om de kans op een incident zo klein mogelijk te houden. En wat je moet weten als er toch iets gebeurt. 

 

Twee mensen bekijken informatie op een tafel met brochures en promotiemateriaal.

Wacht niet op water

Als gevolg van de klimaatverandering komt het steeds vaker voor dat we te maken krijgen met hevige regenbuien of verhoogde waterstanden in de rivieren. De campagne 'Wacht niet op water' geeft je handige tips. Wat kun je nu al doen om wateroverlast te voorkomen? En waar moet je aan denken als er wateroverlast dreigt? Kortom: hoe word je 'waterweerbaar'?

 

Een man en een vrouw staan op een waterbestendige dijk in een groene tuin.

De sirene gaat. Wat moet ik doen?

Eén van de middelen die de veiligheidsregio heeft om mensen te waarschuwen voor dreigend of acuut gevaar, is het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS), oftewel de sirene.

 

Landschap met een paal sirene onder een blauwe lucht met wolken en bomen.

NL-Alert

Bij een levens- of gezondheidsbedreigende situatie in jouw omgeving, zoals een grote brand met gevaarlijke stoffen, een terroristische aanslag of noodweer, kan de overheid een NL-Alert versturen. Hierin staat wat er aan de hand is en wat je moet doen. Je ontvangt het NL-Alert op je mobiel. Vrijwel alle mobiele telefoons die je in Nederland koopt ontvangen NL-Alerts. Je hoeft hiervoor niets in te stellen. Je kunt overigens ook de speciale NL-Alert App downloaden in de appstore. Dit is vooral handig voor mensen die in de grensregio wonen.

 

Een hand houdt een smartphone met een melding op een straat met stenen.

Denk Vooruit

Kun jij jezelf de eerste 72 uur redden als er bijvoorbeeld een langdurige stroomstoring plaatsvindt, of als er problemen zijn met de drinkwatervoorziening? Het is belangrijk om voorbereid te zijn op dit soort situaties. Zorg daarom voor een noodpakket. De campagne Denk Vooruit van de Rijksoverheid biedt handige tips om goed voorbereid te zijn.

 

 

Paarse achtergrond met tekst over voorbereiding op noodsituaties en een website.

112: Ja of nee?

Je belt het alarmnummer 112 voor spoedeisende hulp. Bijvoorbeeld als jij of iemand anders dringend medische hulp nodig heeft. Of bij brand. En ook als je getuige bent van een misdrijf. Maar er zijn ook situaties waarin je niet 112 belt, maar een ander nummer van de hulpdiensten of zelfs een andere instantie moet inseinen. Op deze pagina leggen we de verschillende situaties uit aan de hand van praktische voorbeelden.

 

Jongeman met headset werkt geconcentreerd aan een bureau in de meldkamer.

Vuurwerkcampagne 'Tot het je raakt'

Vuurwerk is mooi, maar het afsteken brengt natuurlijk ook risico's met zich mee. Met de campagne 'Tot het je raakt' wordt je bewust gemaakt van die risico's. 

Een man op een stoel in een donkere ruimte, naast tekst over vuurwerkveiligheid.