Wat te doen bij
Ziektegolf of pandemie
Infectieziekten zijn besmettelijke ziekten die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, parasieten of schimmels. Voorbeelden zijn mazelen, (vogel)griep, ebola, apenpokken of het coronavirus. Veel infectieziekten zijn onschuldig: ze komen vaak voor en genezen meestal vanzelf.
Andere infectieziekten kunnen wel gevaarlijk zijn en vragen om goede medische behandeling. Een wereldwijze pandemie, zoals tijdens corona, zorgt niet alleen voor veel slachtoffers, maar ook voor een grote ontwrichting van de maatschappij doordat dan bijzondere maatregelen getroffen moeten worden om verdere verspreiding te voorkomen.
Vooral oudere mensen, zwangere vrouwen en jonge kinderen zijn vatbaar voor infectieziekten en lopen het grootste risico op ernstige complicaties of overlijden.
We spreken van een ziektegolf als de ziekte zich verspreid op lokaal of landelijk niveau. Is er sprake van een wereldwijde verspreiding van een besmettelijke ziekte? Dan spreken we over een pandemie.
- Hoe kan ik een infectieziekte oplopen?
- Contact met iemand die besmet is met een infectieziekte;
- Besmet eten of drinken;
- Bacteriën die vanuit de omgeving in een wond komen;
- Dieren die steken of bijten.
Er zijn ziekten die via de lucht worden verspreid, andere ziekten kun je oplopen via huid-op-huid-contact.
- Wat doet Veiligheidsregio Zuid-Limburg bij infectieziekten?
Bij een landelijke dreiging of uitbraak van een infectieziekte met ernstige ziekteverschijnselen besluit de regering wat er moet gebeuren. Veiligheidsregio Zuid-Limburg volgt die landelijke besluiten en zorgt ervoor dat maatregelen ter bestrijding van de crisis worden uitgevoerd in onze regio.
De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) is onderdeel van de veiligheidsregio en coördineert de zorgverlening bij een grootschalige uitbraak van een infectieziekte.
Op de websites van de GGD Zuid-Limburg en het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kun je meer informatie vinden over infectieziekten.
- Hoe kan ik me zo goed mogelijk voorbereiden op een eventuele volgende ziektegolf of pandemie?
Een ziektegolf voorkomen kun je niet. Zorgen dat de kans op besmetting van jezelf of anderen zo klein mogelijk blijft, kun je wel:
- Was regelmatig je handen: vóór het eten, na toiletgebruik en na hoesten, niezen of snuiten. Droog je handen daarna goed af.
- Houd een zakdoek of hand voor je mond bij niezen of hoesten of hoest in je elleboog.
- Zorg voor een voorraad desinfecterende handgel, plastic handschoenen en mondkapjes.
- Zorg voor voldoende ventilatie in je woon- en slaapruimten.
- Vermijd contact met besmette personen.
- Ben je pasgeleden nog op reis geweest naar een gebied waar een besmettelijke ziekte heerst? Meld dat telefonisch aan de (huis)arts.
- Ben je hulpbehoevend? Bespreek dan met huisgenoten, familie, vrienden of buren hoe ze je hierbij kunnen helpen.
- Laat je vaccineren als er voor de betreffende ziekte een vaccin wordt geadviseerd door het RIVM of de GGD.
- Zorg dat je op je telefoon NL-Alerts kunt ontvangen.
- Zorg dat je een noodpakket in huis hebt, voor het geval je vanwege een pandemie geadviseerd wordt om thuis te blijven. Op www.denkvooruit.nl van de Rijksoverheid vind je een speciale pagina die helemaal gaat over het noodpakket en wat daarin moet zitten. Het meeste heb je waarschijnlijk al gewoon in huis. Zorg dat je voldoende producten in huis hebt waarmee ieder lid van je huishouden zichzelf tenminste 72 uur (dus drie dagen) kan redden.
- Wat moet ik doen bij een besmetting?
Denk je dat je besmet bent met een infectieziekte? Dan gelden over het algemeen de volgende adviezen:
- Neem telefonisch contact op met je huisarts.
- Blijf thuis en volg de aanwijzingen van de huisarts op.
Heb je aanvullende vragen? GGD Zuid-Limburg geeft uitleg over infectieziekten en adviseert hoe je kunt voorkomen dat infectieziekten zich verspreiden onder de bevolking. De GGD doet onderzoek naar de oorzaak van een infectie die zich tegelijkertijd voordoet bij een aantal mensen, een zogenaamd uitbraakonderzoek.
Vertrouw alleen op erkende gezondheidsautoriteiten (bijvoorbeeld WHO, RIVM of GGD) voor betrouwbare informatie en richtlijnen.
- Wat moet je doen als je dier mogelijk een besmettelijke ziekte heeft?
- Als je twijfelt of een van je dieren een ziekte heeft, raadpleeg dan de vee- of dierenarts.
- De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) neemt samen met andere instanties maatregelen om verdere verspreiding van dierziekten te voorkomen. Kijk op de website van de NVWA voor meer informatie tijdens een dierziektecrisis.
- Een uitbraak, epidemie en pandemie; wat is het verschil?
Voorbeelden van infectieziekten zijn: (vogel)griep, mazelen, legionella-longontsteking, ebola, meningitis (nekkramp) of het coronavirus (COVID-19). Als een infectieziekte veel mensen treft, spreken we van een uitbraak of epidemie. Een wereldwijde uitbraak heet pandemie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelde de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) in maart 2020 officieel als pandemie.
- Waar vind ik meer informatie over infectieziekten?
Volg betrouwbare informatiekanalen en vertrouw op erkende gezondheidsautoriteiten (bijvoorbeeld WHO, RIVM en GGD Zuid-Limburg) voor richtlijnen.