Back to previous page

Wat te doen bij

Natuurbrand

De Brunssummerheide en de Schinveldse bossen. Het zijn slechts twee voorbeelden van het prachtige natuurschoon dat onze regio te bieden heeft. Toch brengen dit soort natuurgebieden ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Als het droog en warm is, kunnen hier namelijk makkelijk natuurbranden ontstaan. De klimaatverandering maakt dat wij vanwege de drogere en warmere zomers ook hier voorbereid moeten zijn op een verhoogd risico op natuurbranden. Maar meestal is menselijk gedrag de directe oorzaak van een natuurbrand.  

Deel artikel

 

Wat doet Veiligheidsregio Zuid-Limburg bij een natuurbrand? 

Natuurbranden zijn vaak moeilijk te blussen. Daarom proberen we natuurbranden zoveel mogelijk te voorkomen. Onze brandweer zorgt er samen met de natuurbeheerders en andere organisaties voor dat risicogebieden goed in kaart worden gebracht. Samen worden zoveel mogelijk preventieve maatregelen genomen en plannen gemaakt hoe de hulpdiensten te werk gaan als er brand zou uitbreken. 

Is er sprake van een natuurbrand, dan worden direct veel blusvoertuigen ingezet om de brand te bestrijden. Er wordt hierbij tevens gebruik gemaakt van materieel om extra water in het bosgebied te krijgen. Als de brandweer in onze regio niet genoeg materieel en mensen ter beschikking heeft, komt hulp uit andere regio’s of van Defensie. Daarnaast is sinds 2023 de zogenoemde Handcrew Zuid-Nederland actief. Dit is een specialistisch team dat snel ingezet kan worden in natuurgebieden waar voertuigen niet kunnen komen. 

Hoe kan ik helpen voorkomen dat er brand uitbreekt in een natuurgebied? 
  • Wees altijd voorzichtig met open vuur. Vuur maken en barbecueën mag alleen op speciale picknick- en vuurplaatsen. Houd altijd blusmiddelen als een tuinslang, emmer water of brandblusser bij de hand. Ook kan een schop handig zijn om in noodsituaties zand of grond over het vuur te kunnen scheppen.
  • Parkeer je auto niet op hoog en droog gras. De katalysator aan de onderkant van de auto wordt erg heet en kan hierdoor makkelijk brand veroorzaken.
  • Parkeer je auto niet op bospaden; hulpdiensten moeten altijd vrij baan hebben.
  • Gooi afval, glas (zoals flessen) en sigarettenpeuken in een prullenbak of neem ze mee.
  • Wees alert op verdachte situaties. Vermoed je brandstichting? Bel dan 112. 

Je vindt de adviezen ook terug in deze video:

Ik zie een natuurbrand. Wat moet ik doen? 
  • Zorg dat je op veilige afstand blijft en bel direct 112. Mogelijk heb je geen bereik in het natuurgebied, ga dan in de richting van de bebouwing en probeer het daar opnieuw.
  • Geef de meldkamer je locatie door. Weet je die niet precies, dan kan de meldkamer je een sms sturen om je exacte locatie te kunnen bepalen. Maak (indien dit veilig kan) foto’s of video’s met je telefoon, zodat de hulpdiensten een goed beeld krijgen van de omvang van de brand.
  • Probeer een grote brand niet zelf te blussen.
  • Verlaat de plek in de richting van de openbare weg of de bebouwde kom. Zeg dit ook tegen andere mensen die je tegenkomt in het bos. Help (indien mogelijk) andere mensen en kinderen op een veilige plek te komen, zoals een openbare weg of groot verhard terrein.
  • Blijf uit de rook, loop daarom altijd haaks op de rookwolk (gaat de rookwolk van oost naar west, dan loop jij naar het noorden of het zuiden). En loop niet voor de brand uit.
  • Dier in nood? Bel 144 'Red een dier'
In welke natuurgebieden is het risico op een natuurbrand het grootst?  

In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, en/of gras(duinen) de kans op natuurbrand toeneemt bij droog weer. Een natuurbrand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar uitbreiden. De hulpdiensten hanteren een aantal alarmfases die het risico op een natuurbrand aangeven. 

Kijk op www.natuurbrandrisico.nl om te zien in welke alarmfase onze regio zit als het gaat om het risico op een snelle verspreiding van een natuurbrand. Er zijn twee fases: 

  • Fase 1: Voorzichtigheid is geboden. Er gelden in deze fase (nog) geen extra maatregelen, maar voorzichtigheid met vuur in de natuur is geboden. Volg de tips (over het voorkomen van een natuurbrand) hierboven.
  • Fase 2 : Verhoogde kans op natuurbrand. Het is al langere tijd droog in de natuur. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar uitbreiden, zeker bij harde wind. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert. En dat moet jij ook zijn: zie de tips hierboven. Je kunt nog steeds de natuur intrekken, maar gebruik het gezonde verstand en meld verdachte zaken meteen via 112. Er geldt in deze fase een stook- en barbecue verbod in de natuur.  
Wie bel je voor hulp? 

Zie je een natuurbrand of vermoed je dat er sprake is van brandstichting, dan bel je 112.    

Dier in nood? Bel 144 'Red een dier'

Waar kan ik meer informatie vinden over dit thema?

Op www.natuurbrandrisico.nl zie je in welke alarmfase onze regio zit als het gaat om het risico op een snelle verspreiding van een natuurbrand. 

 

 

Natuurbrand

De belangrijkste adviezen bij natuurbrand

Natuurbrand
Body
  • Blijf op veilige afstand en bel direct 112. Geen bereik? Ga in de richting van de bebouwing en probeer het daar opnieuw.
  • Geef de meldkamer je locatie door. Eventueel kan de meldkamer je een sms sturen om je exacte locatie te kunnen bepalen.
  • Maak (indien dit veilig kan) foto’s of video’s met je telefoon voor de hulpdiensten.
  • Probeer een grote brand niet zelf te blussen.
  • Verlaat de plek in de richting van de openbare weg of de bebouwde kom. Zeg dit ook tegen andere mensen die je tegenkomt in het bos. Help (indien mogelijk) andere mensen en kinderen om op een veilige plek te komen, zoals een openbare weg of groot verhard terrein.
  • Blijf uit de rook, loop daarom altijd haaks op de rookwolk (als de rook bijvoorbeeld van oost naar west trekt, loop jij in noordelijke of zuidelijke richting). En loop niet voor de brand uit.
  • Dier in nood? Bel 144 'Red een dier'.