Back to previous page
Informatie incident Ons advies
Afgelopen

Schip vaart tegen stuw Borgharen

Laatste update:
Deel pagina

Berichtgeving L1

Vrachtschip bij Borgharen weggetrokken, waterpeil in Maas stijgt weer | L1 Nieuws
 

Schuif stuw Borgharen helemaal gesloten

De scheepvaartschuif van stuw Borgharen is weer helemaal gesloten. Nu kunnen we het waterpeil gecontroleerd omhoog brengen. Dat doet Rijkswaterstaat vanuit de bediencentrale in Maasbracht. Daar waken de operators 24/7 over het waterpeil. Zij zorgen ervoor dat het water in de Maas de komende uren zal stijgen naar het normale peil.

Scheepvaart hervat

De Maas bij Borgharen is weer op het gewenste peil, zodat de scheepvaart tussen het Belgische Ternaaien en brug Urmond (Julianakanaal) weer is hervat. Nadat het gisterenmiddag lukte het gezonken vrachtschip los te trekken en stuw Borgharen weer te sluiten, kon het water weer op peil worden gebracht. Vannacht rond 3.00 uur was de waterstand voldoende om keersluis Limmel weer te openen. Rond 6.00 uur konden de eerste schepen bij sluis Ternaaien weer worden geschut en is de scheepvaart hervat.

Het scheepvaartverkeer was sinds maandagavond gestremd om zo het schip los te kunnen trekken dat zaterdag in de stuw was gevaren. Sluis Bosscherveld blijft nog wel gestremd vanwege de tijdelijke kering die is aangebracht om de waterstand in de overlaatdam Bosscherveld afgelopen dagen zoveel mogelijk op peil te houden. Zodra deze kering is leeggepompt en weggehaald, zal de scheepvaart via de reguliere kanalen worden geïnformeerd.

Schip is leeg en onder de stuw vandaan!

Het is gelukt het schip leeg te pompen en inmiddels is hij onder schuif van de stuw vandaan gehaald. 

Pompen staan aan en dat heeft effect

De pompen doen hun werk en dat heeft effect. Het schip wordt leger en leger.

Update situatie Stuw Borgharen

Nieuwe poging vandaag

Vanmorgen starten we met een nieuwe poging om het schip weer in beweging te krijgen. Er zijn weer pompen aan boord geplaatst om het schip zo licht mogelijk te maken. Ondertussen is een extra vrachtwagen met een sterke lier gearriveerd, die vanuit een andere positie mee zal trekken om de kracht vanuit een nieuwe hoek in te zetten.

Acties van gisteren

Gisteravond zijn er verschillende stappen ondernomen, zoals het verlichten van het schip door zand te verwijderen en het baggeren rondom. En vanaf een stevig verankerd ponton werd geprobeerd het schip voorzichtig los te trekken, met wat eerste beweging als resultaat.

Later op de avond hebben we een extra pomp ingezet om water uit een afgesloten ruimte in het schip te pompen. Dit creëert extra drijfvermogen, wat helpt om het schip lichter te maken. Dit had niet voldoende effect en daarom hebben we uiteindelijk rond middernacht de pogingen moeten stoppen. De onderkant van het schip zit nog steeds zeer vast.

Nieuw plan van aanpak lostrekken schip

Het is duidelijk op welke manier we een nieuwe poging kunnen doen om het schip los te trekken. Deze methode zorgt ervoor dat spanning gelijk verdeeld wordt over de kabels. Daarvoor is ander materiaal nodig. Dat materiaal is onderweg naar de locatie en we verwachten dat dit begin van de avond binnen is.

Daarna treffen we voorbereidingen om een tweede poging te doen. Het is lastig hier een tijdslijn voor te geven, maar naar verwachting start de tweede poging vanavond of vannacht nog. Omdat de eerdere voorbereidingen op locatie afgerond zijn, hebben we voor een tweede poging geen daglicht nodig.

Het schip heeft overigens nog maar weinig zand in het ruim. Het meeste zand is intussen weggespoeld.

Stremming op de Maas en morgenochtend lostrekken schip

Ook vanavond en vannacht werken we door aan de voorbereiding om het schip los te trekken dat tegen stuw Borgharen in de Maas bij Maastricht ligt. Het lierponton dat hiervoor ingezet wordt, gaat om 21.30 uur varen om de juiste positie in te nemen voor het lostrekken. Daarom stremmen we vanaf 21.30 uur de scheepvaart op de Maas van Born tot aan Ternaaien. Ook sluiten we op dat moment keersluis Limmel. 

Zodra het lierponton klaar ligt, gaan we de kabels klaarmaken, strak trekken en doorsmeren om het lostrekken zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Daar zijn we nog tot laat in de avond/begin van de nacht mee bezig.

Morgenvroeg (dinsdag 15 oktober) om 7.30 uur gaat het lostrekken van start. We trekken het schip los, zodat we de stuw kunnen inspecteren en verdere stappen kunnen zetten om het schip te bergen. We doen dit dinsdagochtend vroeg, omdat we dan bij daglicht goed zicht hebben en een veilige situatie is om deze actie uit te voeren.

Volg het live-blog van Rijkswaterstaat

Voorbereidingen tijdelijke waterkering Maas mbt zakken water

Het schip dat zaterdagochtend 12 oktober 2024 tegen stuw Borgharen bij Maastricht voer, ligt deels onder de scheepvaartopening van de stuw. We kunnen daardoor dat deel van de stuw niet sluiten. Dat sluiten is nodig om de waterstand in dit deel van de Maas te kunnen regelen.

Waterstand Maas zakt

In de Maas houden we namelijk het water kunstmatig hoog door middel van stuwen. Tussen 2 stuwen staat het water op een bepaalde hoogte. Op dit moment stroomt er water weg via stuw Borgharen. We zien dan ook de waterstand in het deel van de Maas tussen België en Borgharen langzaam zakken. Dat kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld woonboten in de buurt van de stuw, op de grond komen. 

Tijdelijke waterkering bij Bosscherveld 

Rijkswaterstaat heeft daarom voorbereidingen getroffen om mogelijk een tijdelijke waterkering te plaatsen in de Maas bij de overlaat Bosscherveld. Dit als voorzorg om het mogelijk extra zakken van het waterpeil in de Maas tegen te gaan. De tijdelijke kering bestaat uit een soort buis, die op locatie gevuld wordt met water. Deze is nog in Duitsland, we verwachten dat de kering in de nacht/vroege ochtend op locatie is. 

Dan wordt bekeken of het nodig is de kering meteen op te zetten of dat we hier nog mee wachten. 

Gevolgen scheepvaart 

Door het plaatsen van de tijdelijke kering, wordt de route naar sluis Bosscherveld geblokkeerd. Dit betekent dat ook de sluis wordt gestremd voor de scheepvaart zolang de tijdelijke kering actief is. 

Lees meer over de tijdelijke kering en waterstanden op de Maas in het nieuwsbericht Voorbereiding voor mogelijk tijdelijke kering getroffen bij overlaat Bosscherveld.

7 van de 8 stutpalen zijn geplaatst

Goedemorgen! Afgelopen nacht zijn we doorgegaan met de voorbereidingen voor het bergen van het schip. Lassers zijn gestart met het vastmaken van lierconstructies aan het ponton dat gebruikt gaat worden bij de berging.

Ook zijn er stutpalen gebracht en geplaatst waarmee het ponton op zijn plaats wordt gehouden. Dat laatste in afstemming met de Gasunie, zodat we geen gasleiding zouden raken. 7 van de 8 stutpalen zijn intussen geplaatst.

Sluiting keersluis Limmel

Vanwege de dalende waterstand en de aanstaande bergingsoperatie zijn we omwille van veiligheid genoodzaakt keersluis Limmel te sluiten; dit geldt vanaf maandag 14 oktober, 12.00 uur. Dit betekent een stremming voor de scheepvaart. Het streven is om sluis Bosscherveld open te houden. Check voor de actuele informatie de website Vaarweginformatie .

Dit is de laatste update voor vandaag in deze liveblog. Morgen volgt meer informatie over onder andere de bergingswerkzaamheden.

Bergingsactie duidelijk; materieel afgeroepen

Goedemorgen! Het plan van aanpak voor de berging van het vrachtschip bij stuw Borgharen is gemaakt en het benodigde materieel is afgeroepen. De sleepboot (Albatros) is onderweg vanuit Rotterdam (zie screenshot MarineTraffic).

Voor de berging wordt een ponton met lieren ingezet om het vrachtschip te kunnen takelen. Hier zijn ook stutpalen voor nodig. Zondagavond 13 oktober 2024 verwachten we de sleepboot met ponton ter plaatse. Omdat het dan al donker is zal maandag 14 oktober 2024 de opbouw en voorbereiding van de bergingsactie starten.

Na de berging kan de schade aan de stuw worden onderzocht. Uit voorzorg is op de stuw op de plaats van de aanvaring een meetinstrument geplaatst om de staat van de stuw te monitoren. Er is momenteel geen stremming voor de scheepvaart. De scheepvaart wordt begeleid door een vaartuig van Rijkswaterstaat.

Het schip is gestabiliseerd

Met extra zekeringen is het gestrande schip gestabiliseerd. 2 bergers zijn ter plaatse en maken momenteel een plan van aanpak voor de berging van het schip. Daarna kan de schade aan de stuw worden onderzocht.