Wat te doen bij
Extreem geweld of terrorisme
Iedereen herinnert zich wel de schokkende beelden van terroristische aanslagen in steden als Parijs, Londen en Barcelona. Nietsvermoedende burgers werden het slachtoffer. Verschillende organisaties, zoals politie en justitie, werken intensief samen om de kans op aanslagen in Nederland zo klein mogelijk te maken. Toch is de kans op een aanslag ook in Nederland aanwezig.
Naast terreur zijn er ook andere vormen van extreem geweld. Met de term ‘extreem geweld’ bedoelen we grootschalig geweld dat niet politiek of ideologisch van aard is.
- Wat is terrorisme?
Terrorisme is geweld of de dreiging van geweld, gericht tegen mensen of tegen doelwitten die belangrijk zijn in ons land. Daarbij kun je denken aan vliegvelden, grote stations, fabrieken of grote evenementen. Maar ook pogingen om politici iets aan te doen, vallen hieronder.
Terroristen kunnen met hun acties een politiek of religieus doel nastreven. Met een aanslag proberen ze chaos, angst of paniek te veroorzaken om op die manier hun (politieke) doelen te bereiken.
- Wat doet Veiligheidsregio Zuid-Limburg bij terrorisme?
Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft geen concrete rol in het voorkomen van terrorisme. Die taak ligt bij de opsporingsdiensten, zoals de politie. We bereiden ons echter wel voor op de hulpverlening tijdens of na een terroristische aanslag. Dan hebben we wél een rol en staan we paraat om hulp te verlenen.
In Nederland is de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) verantwoordelijk voor het verminderen van het risico op terreuraanslagen. De NCTV coördineert de bestrijding van terrorisme in Nederland en stemt daarvoor af met alle partijen die in ons land een rol hebben bij terreurbestrijding én met internationale partners en veiligheidsdiensten.
De politie en (inter)nationale veiligheidsdiensten houden mogelijke terroristen in de gaten en proberen radicalisering zo vroeg mogelijk te signaleren. Waar nodig nemen ze veiligheidsmaatregelen om personen, instanties en andere mogelijke doelwitten te beschermen.
- Wat kan ik doen om terrorisme te helpen voorkomen?
- Wees alert op verdachte situaties (bijvoorbeeld een achtergelaten koffer of iemand die opvallend veel interesse heeft in beveiligingsmaatregelen of grote hoeveelheden verdachte artikelen koopt, zoals kunstmest of waterstofperoxide).
- Meld een verdachte situatie of een vermoeden hiervan bij de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Hier kun je ook terecht voor meldingen over extremisme of hulpvragen over radicalisering.
- Bel bij een acute noodsituatie direct alarmnummer 112.
- Let op signalen van radicalisering bij mensen in je omgeving. Denk daarbij aan veranderingen in gedrag of wereldbeeld (extreem denken, intolerantie), mensen die zich plotseling heel erg afzonderen of interesse krijgen in extremistische ideeën of groepen. Of mensen die radicale inhoud delen op sociale media.
Nederland kent vijf dreigingsniveaus als het gaat om terreurdreiging: Het actuele dreigingsniveau en uitleg over de niveaus
- Wat moet ik doen bij een terroristische aanslag of extreem geweld?
De kans dat je persoonlijk betrokken raakt bij een terroristische aanslag is klein. Toch kan het gebeuren. Wat je moet doen, hangt af van de situatie. Over het algemeen gelden de volgende adviezen:
- Breng jezelf in veiligheid: vlucht en verstop je.
- Waarschuw anderen.
- Kun je niet veilig wegkomen: ga op de grond liggen of verberg je. Zoek dekking achter muren of stevige obstakels. Bescherm jezelf tegen eventueel rondvliegend of vallend materiaal.
- Bel 112 of gebruik de 112-App. Vertel waar je bent en wat er aan de hand is. Kun je niet praten? Via de 112-App kun je ook tekstberichten sturen naar de meldkamer. Bij een incident met veel mensen kan het telefoonverkeer wegvallen.
- Help elkaar bij het vluchten: til kinderen op en help mensen die slecht ter been zijn. Zorg dat slachtoffers extra ruimte krijgen.
- Zoek een schuilplaats waar je niet zichtbaar bent voor de dader(s) en barricadeer de deur. Blijf zo kalm mogelijk.
- Zet je telefoon op stil, zodat je schuilplek niet verraden wordt door geluiden van je telefoon.
- Volg de ontwikkelingen en informatie van de hulpdiensten via deze website. Hier vind je betrouwbare informatie. Ga niet af op informatie van onbekende of onbetrouwbare bronnen.
- Verspreid geen onbevestigde informatie, zoals geruchten op sociale media en plaats hier geen foto’s. Dit kan de onrust vergroten en het werk van de hulpdiensten belemmeren.
- Ga niet kijken op de plaats van een (dreigende) aanslag.
- Als het veilig is en je ertoe in staat bent: help gewonden. Gebruik eenvoudige eerste hulp, zoals het stoppen van bloedingen door druk uit te oefenen op wonden. Leg slachtoffers in een stabiele houding op hun zij. Blijf praten om hen gerust te stellen.
- Geef hulpdiensten de ruimte en volg aanwijzingen van hulpverleners op.
- Bij een bomaanslag in een gebouw: ga naar een open plek. Blijf uit de buurt van grote gebouwen. Gebruik geen lucifers of aanstekers, vanwege de kans op een gasontploffing.
- Verstrek de politie alle informatie die waardevol kan zijn bij het opsporen van de daders, zoals een signalement, foto’s en video’s.
- Ben je veilig? Ben je ongedeerd? Laat het je naasten weten. Zo voorkom je dat de hulpdiensten overspoeld worden door telefoontjes van mensen die hun naaste zoeken.
- Je bent getuige van een traumatisch incident. Het is heel normaal om -ook na afloop- nog angst, stress of paniek te voelen. Praat erover en zoek eventueel professionele hulp. De overheid biedt nazorg en ondersteuning bij de verwerking.
- Waar vind ik meer tips over dit thema?
Kijk op de speciale pagina van de website Denkvooruit.nl over wat te doen bij een aanslag. Of bekijk de tips in deze video over wat je moet doen bij een aanslag.
Nederland kent vijf niveaus als het gaat om terreurdreiging: Het actuele dreigingsniveau en uitleg over de niveaus